De juiste vlamvertragende werkkledij kiezen

ma 29 apr. 2024 Protective Workwear

Wat is vlamvertragende werkkledij?

Vlamvertragende werkkledij beschermt werknemers in industrieën waar blootstelling aan open vuur, extreme hitte of vonken een dagelijkse realiteit is. Deze kleding is ontworpen om de verspreiding van vlammen te vertragen en biedt bescherming voor werknemers.

 

Kenmerken van vlamvertragende kledij

Deze kledingstukken worden gemaakt uit materialen die niet meteen ontvlammen, wanneer ze blootgesteld worden aan vuur. Ze zijn in staat om de vlam te isoleren en de verspreiding ervan te vertragen en te doven.

Het belangrijkste kenmerk van vlamvertragende werkkledij is niet dat deze volledig onbrandbaar is, maar dat deze de tijd om te ontbranden verlengt en de vlammen binnen twee seconden dooft. Hierdoor krijgt de drager de kans om zich in veiligheid te brengen.

 

Typen vlamvertragende materialen

Er zijn twee hoofdtypen materialen die gebruikt worden voor vlamvertragende werkkledij.

Gefinishte doeken:

Dit zijn doeken die behandeld zijn met een chemische finish, zoals Proban of Pyrovatex, die de stof vlamvertragende eigenschappen geeft. Deze doeken zijn over het algemeen minder duur. Ze worden vaak gebruikt voor beschermende kleding die bescherming biedt tegen lasspatten en slijpgensters.

Een hoog percentage katoen geeft deze doeken een bijna levenslange bescherming tegen vlammen en hitte. Omdat lasspatten en slijpgensters gaten zullen veroorzaken in elk type doek is het economischer om gefinishte doeken te gebruiken voor deze toepassing.

Inherent vlamvertragende doeken:

De materialen, zoals Aramides (bijvoorbeeld Nomex) en Modacryl, bezitten vlamvertragende eigenschappen, die niet verminderen na herhaaldelijk wassen.

Deze stoffen zijn duurder maar bieden een langere bescherming en zijn vaak sterker. Hierdoor zijn ze geschikt voor minder destructieve maar gevaarlijke werkomgevingen zoals de chemische industrie.

 

Verschillen tussen inherent vlamvertragende doeken: Aramides versus Modacryl

Om werknemers te beschermen tegen vuur en hitte zijn er verschillende materialen die worden gebruikt.

Aramides en Modacryl zijn beiden populaire keuzes voor vlamvertragende werkkledij. Ze hebben verschillende eigenschappen die ze geschikt maken voor specifieke toepassingen. Hieronder worden de belangrijkste verschillen uitgelicht.

Aramides

Aramides, zoals Nomex en Conex, zijn inherent vlamvertragende materialen die bijzonder geschikt zijn voor minder destructieve werkzaamheden, zoals die in de chemische industrie. De belangrijkste voordelen van aramides zijn:

  • Bescherming tegen vloeibare chemicaliën: Aramides, behandeld met een fluorcarbon, bieden uitstekende bescherming tegen verschillende soorten chemicaliën. Ze zijn ook hydrofoob, wat betekent dat ze geen water en andere vloeistoffen absorberen.
  • Duurzaamheid: Aramides slijt niet snel en heeft een hoge sterkte. Hierdoor hebben ze een langere levensduur. De hogere initiële kosten worden hierdoor gecompenseerd.

 

Modacryl

Modacryl is een ander type van inherent vlamvertragend materiaal, dat vaak minder duur is dan aramides maar duurder dan gefinishte materialen. Modacryl is veelzijdig in gebruik.

  • Veelzijdige toepassingen: Modacryl kan ingezet worden voor zowel lichte las- en slijpwerkzaamheden als voor taken die Aramides ook uitvoeren. Dit maakt Modacryl een flexibele keuze voor bedrijven die bescherming nodig hebben tegen zowel vuur als chemische risico’s.
  • Chemische bescherming: Wanneer Modacryl gecombineerd wordt met een fluorcarbon finish, biedt het ook een behoorlijke bescherming tegen chemische spatten. “Deze finish hecht zich goed aan de kunstvezels van samengestelde Modacryl doeken, wat de bescherming tegen vloeibare chemische spatten verbetert.

 

Antistatische eigenschappen

Beide materialen kunnen worden voorzien van antistatische eigenschappen, door het toevoegen van een antistatische vezel, meestal een carbonvezel. Dit is belangrijk in omgevingen waar elektrische ontlading een risico kan vormen, zoals in explosiegevoelige (ATEX)zones.

 

Conclusie

De keuze van de juiste vlamvertragende werkkledij is belangrijk voor de veiligheid in risicovolle omgevingen. Elk materiaal heeft zijn voordelen afhankelijk van de specifieke eisen van de werkomgeving.

Duurzaamheid, chemische weerstand en antistatische eigenschappen zijn belangrijke factoren. Door deze eigenschappen zorgvuldig af te wegen, kunt u als bedrijf een veilige werkomgeving creëren die de bescherming van uw werknemers garandeert.

 

FAQ

  1. Wat is het belangrijkste voordeel van vlamvertragende werkkledij?
    Vlamvertragende werkkledij is ontworpen om de verspreiding van vlammen te vertragen en biedt werknemers extra tijd om zich in veiligheid te brengen bij blootstelling aan vuur, extreme hitte of vonken.
  2. Wat is het verschil tussen gefinishte en inherent vlamvertragende doeken?
    Gefinishte doeken zijn behandeld met chemische finishes zoals Proban of Pyrovatex om vlamvertragend te zijn, maar hun beschermende eigenschappen kunnen afnemen na verloop van tijd en wasbeurten. Inherent vlamvertragende doeken zoals Aramides en Modacryl behouden hun vlamvertragende eigenschappen permanent, ook na veelvuldig wassen.
  3. Welke soorten vlamvertragende werkkledij zijn het meest geschikt voor de chemische industrie?
    Voor de chemische industrie zijn Aramides zoals Nomex en Conex aan te bevelen vanwege hun duurzaamheid en hydrofobe eigenschappen die helpen bij het afstoten van vloeibare chemicaliën.
  4. Hoe vaak moet vlamvertragende werkkledij vervangen worden?
    De vervangingsfrequentie van vlamvertragende werkkledij hangt af van het type materiaal en de intensiteit van de blootstelling aan risico’s. Zodra er beschadigingen optreden in het doek, moet het kledingstuk vervangen worden.
  5. Zijn er vlamvertragende materialen die ook bescherming bieden tegen elektrische ontlading?
    Ja, zowel gefinishte doeken als inherente doeken kunnen voorzien worden van antistatische eigenschappen door het toevoegen van een antistatische vezel, zoals een carbon vezel, om veiligheid in explosiegevoelige (ATEX) zones te garanderen.

Deel dit artikel
Cleanroom
Woe 12/08/2024

Cleanroom werkkledij

Lees het artikel